Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Avrupa Birliği, Gürcistan'a Adaylık Statüsü Verdi

Kaynak: TRT Haber,  14 Aralık 2023

Avrupa Birliği Gürcistan'a adaylık statüsü verirken, Ukrayna ve Moldova'yla da katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, AB'nin Gürcistan'a adaylık statüsü verme kararı aldığını, Ukrayna ve Moldova ile de katılım müzakerelerine başlama planlarının olduğunu bildirdi. Michel ayrıca, gerekli üyelik kriterlerine ulaşılması durumunda Bosna Hersek'e ile de müzakerelerin başlayacağını belirtti.

TÜRKSAM Haber Analiz

Kürsel siyasette eskiye nazaran daha karmaşık dönemden geçildiği çok açıktır. Bu süreçte Kuzey Kafkasya nispeten sakinliğini korusa da, esasen Güney  Kafkasya’da  problemler dur durak bilmiyor. İster Gürcistan ister Azerbaycan isterse de Ermenistan,  Kafkasya’daki büyük sorunların  etkilerine maruz kalmakta ve bunun acı sonuçlarıyla yüzleşmektedirler.

Bildiğimiz üzere eski Sovyet ülkesi olan Gürcistan, bağımsızlığını ilan ettikten sonra diğer 15 ülke gibi çok zor dönemlerden geçti. 2008 yılında Rusya tarafından Osetya ve Abhazya vilayetlerinin işgaline maruz kaldı ve Rusya’nın bu hukuka aykırı davranışı sebebiyle Gürcistan, Rusya ile ilişkilerini azaltılması ve bu ülkenin Gürcistan’daki  idare yetkisnin azaltmak için harekete geçti. Bu tabii ki de kolay olmadı. Rusya’nın yetiştirdiği, Rusya’nın atadığı devlet adamları Gürcistan’ın bu dışpolitikasına pek olumlu bakmıyorlardı. Gürcistan hükümeti ve Avrupa Birliği’nin Gürcistan’a yönelik izlediği politika ile Rusya’nın Gürcistan üzerindeki etkisi ciddi derecede kırıldı.

Bildiğimiz gibi Gürcistan son 10 yılda Avrupa’ya, Batı’ya doğru yöneldi ve bunu siyasetinin ana unsuru, temel prensipi haline getirdi. Rusya- Ukrayna Savaşı’ndan sonra Avrupa Birliği ile işbirliğinden sonra Gürcistan’ın AB’ye üye olma konusu gündeme geldi. Bunun beraberinde Ukrayna’nın da AB’ye üye olma konusu masaya yatırıldı. Bu gün Ukrayna’daki savaşın gidişatı ve savaşın sonuçları AB meselesini 2. plana atsa da, sürpriz bir gelişme ile Gürcistan’ın AB’ye adaylığı onaylandı ve bu üyelik için son 1 adımın olduğunu gösteriyor.

Gürcistan’ın etnik yapısı ve etnografik geçmişi karışık olsa da, biliyoruz ki, Gürcistan’daki halkların kökeni Bizansa, yunanlara, romalılara dayanıyor. Bu sebeple Sovyetler zamanında Avrupa ile, hatta 15 Sovyet ülkesi dışındaki bütün ülkelerle ilişkileri kesilen Gürcistan’ın, bağımsızlık dönemindeki adaptasyon süreci hiç te zor olmadı. Avrupa, güçsüz ve ayakta kalmak için mücade eden Gürcistan’ı sahiplendi.

Bir ay önce Tahran’da gerçekleştirilen 3+3 görüşmesine katılmayacağını belirten Gürcistan, üyelik sürecinde dışpolitikasını etkileyen tüm problem arz edecek durumlardan kaçındı. Rusya’nın olduğu masalardan uzak durma gayreti içerisinde olan Gürcistan, bu şekilde Rusya ile siyasi ilişkileri azalttıkları gibi, iktisadi ağırlığını da kıracağı düşüncesinde. Ancak mümkün olup olmayacağı tartışmaya açık bir konu olsa da, Gürcistan’ın böyle bir siyaset izlediği aşikar. Şunu da belirtmek gerekir ki, Gürcistan’ın bu kadar güvenli ve rahat bir şekilde, 2 asırdır Rusyan’ın kontrolünde olan  Kafkasya bölgesinde bu siyaseti uygulayabilmesi, aslında Ermenistan’ın da Avrupa’ya yönelmesi ve komşu ülkesinin bu süreçte onu yalnız bırakmayacağına inancından kaynaklanıyor. Gürcistan’ın Avrupa Birliğine girmesi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından, Rusya’ya yeni bir savaş şoku yaşatabileceğine bir ihtimal sağlamaktadır.