Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
COP28 Dünya İklim Zirvesi ve AB

Kaynak: European Council, 30 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) Birleşik Arap Emirlikleri'nin  Dubai kentinde gerçekleşecek. Bu yıl BAE'nin başkanlığını yürüttüğü COP28'de, 180'den fazla devlet ve hükümet başkanı yer alacak.

TÜRKSAM Haber Analiz

Dünya liderleri, 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP28) başlatmak için Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bugün bir araya gelecek. Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Konsey başkanı tarafından temsil edilecek.

COP28 hedefleri

COP her yıl iklim eylemi için istek ve sorumlulukları belirlemek, iklim değişimi için önlemleri belirlemek ve değerlendirmek için toplanmaktadır. Bu yılki konferansa COP28 başkanlığını yürüten Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapıyor.

COP Paris Anlaşması'nın temel hedeflerini yerine getirmeye yönelik eylem planı dört alana odaklanıyor:

  • Enerji geçişini hızlandırma,
  • İklim finansmanını düzeltmek,
  • Doğayı, insanları, yaşamları ve geçim kaynaklarını iklim eyleminin merkezine koymak,
  • İklim eylem planına dair alınan tüm kararları kapsayıcılıkla desteklemek.

COP28'in ana gündem maddelerinin şunlar olması bekleniyor:

  • Küresel bir stok sayımı
  • Etki Azaltma Çalışma Programı
  • Adaptasyon konusunda küresel hedef
  • Kayıp ve hasara ilişkin finansal düzenlemeler de dahil olmak üzere iklim finansmanı
  • AB'nin COP28 için tutumu

Konsey, 16 Ekim 2023 tarihinde onaylanan iklim eylem planına ilişkin oturumunda aldığı kararları tekrar yineleyecek.  Konsey, iklim eylem planının gezegen, küresel ekonomi ve insanlar için getirdiği fırsatları ve kimseyi geride bırakmayan, sürdürülebilir iklime dayanıklı ve iklim açısından nötr ekonomilere ve toplumlara adil bir geçiş sağlamanın önemini vurgulayacak. Fosil yakıtların hız kesmeden küresel olarak aşamalı olarak kaldırılması ve bu on yılda tüketimlerinde zirve yapılması; 2030'larda tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılmış bir küresel güç sistemi; enerji yoksulluğunu ele almayan veya mümkün olan en kısa sürede geçiş yapan fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılması; 2030 yılına kadar kurulu yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması ve enerji verimliliğindeki iyileşme oranının iki katına çıkarılmasına yönelik küresel eylem planı oluşturma AB’nin temel hedefleri arasında bulunmaktadır.