Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı İçin Atina'ya Gidiyor

Kaynak: AA, 6 Aralık 2023

Türkiye Yunanistan'la pozitif gündemi geliştirerek ilişkilerde yeni sayfa açmak istiyor Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için yarın Atina'ya yapacağı ziyarette ekonomiden tarıma eğitimden enerjiye bir dizi anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Yunanistan'a 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı vesilesiyle yapacağı ziyaretle iki ülke arasında mevcut pozitif gündem geliştirilerek ilişkilerde yeni sayfa açılması hedefleniyor.

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve Yunanistan'da 28 Şubat gecesi yaşanan tren kazasının ardından birbirlerine destek olan iki ülke, ilişkilerine yeni boyut kazandırdı.

Taraflar arasında son dönemde düzenlenen üst düzey toplantıların olumlu ikliminden hareketle, iki ülke dışişleri bakanları bir yol haritası üzerinde mutabık kaldı. Türkiye ve Yunanistan arasında pozitif gündem kapsamında Ortak Eylem Planı görüşmelerinin 5'incisi de Atina'da 16 Ekim'de yapıldı.

 

TÜRKSAM Haber Analizi

İlk olarak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı’nın ne olduğu ve amaçla düzenlendiğini anlamak gerekmektedir. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı; Türkiye’nin dış ülkeler ile ilişkilerinin, Devlet Başkanları düzeyinde ele alındığı bir platformdur. Çevre, eğitim, enerji, madencilik, müteahhitlik, sanayi, ticaret, turizm, ulaştırma, yatırımlar, ayrıca, ikili ekonomik ilişkilerimizin mevcut olduğu her alanda, iş birliği konularının tümünün en üst düzeyde ele alınmasına, ilişkilerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesine ve Türk firmalarının pazara girişine imkân sağlamaktadır.

Yunanistan ve Türkiye arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı farklı tarihlerde 4 defa iki ülke arasındaki işbirliğini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Atina'ya yapacağı ziyarette 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı olarak düzenlenecektir. Bu toplantıda ekonomiden tarıma eğitimden enerjiye bir dizi anlaşmanın yapılabileceği söylenebilir.

Bu toplantının önemi üzerine bir değerlendirme yapabilmek adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göz atmak faydalı olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yapacağımız işbirliği konferansıyla temenni ederim ki aynen dediği gibi olur ve Yunanistan'la ilişkilerimiz daha iyi bir noktaya ulaşır. Yeni bir süreci temennim odur ki inşallah başlatırız." değerlendirmesinde bulundu.

Düşmanları azaltmak ve dostları çoğaltmak istediklerinin altını çizen Erdoğan, "Bölgenin iki önemli ve komşu ülkesi olarak çıkarlarımızın aynı doğrultuda olması gayet normal. Bazı konulardaki görüş ayrılıklarımızı, diyaloğu önceleyerek çözüme kavuşturabiliriz. Bölge ülkeleri olarak meseleye rant ve pazar mantığıyla yaklaşan üçüncü ülkeleri sürecin dışında tutarsak, çözemeyeceğimiz bir sorunumuz yok." ifadesini kullandı.

BAE dönüşünde de Atina ziyaretini gündeme getiren Erdoğan, "Özellikle Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey toplantısı sonrası iki ülke arasında yeni bir dönem başlar mı?" sorusuna yanıtında, "Temennimiz odur ki yeni bir dönem başlamış olsun." dedi.

Erdoğan, "Bizim dış politika anlayışımız “hep ben kazanayım karşıdaki kaybetsin” değildir. Biz “kazan-kazan” anlayışı ile Atina'ya gideceğiz. Orada yeni dönemin ruhuna yakışır kararlar almak için hem ikili ilişkilerimizi hem Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ele alacağız." diye konuştu.

Erdoğan’ın yukarıdaki açıklamaları referans alındığında Yunanistan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin özellikle 6 Şubatta meydana gelen depremden sonra yeniden ılımlı bir atmosfere büründüğünü söylemek mümkündür. Bahsi geçen tarihten sonra iki komşu ülke arasında gerilen ipler gevşemeye başlamış ve yarın gerçekleştirilmesi planlanan toplantıyla da yeniden siyasi arenada iki ülke arasında iş birliği yapma ihtimali doğmuştur. Bu iş birliğiyle iki ülke arasında ekonomi, ticaret, ulaştırma, tarım, enerji, gümrük, turizm, spor alanları dâhil bir dizi anlaşma ve mutabakat imzalanması öngörülebilir.

Sonuç olarak son dönemlerde Türkiye ve Yunanistan’ın yakın ilişkiler yürütmesi komşu olan bu iki ülke için yeni diplomatik ittifak ağları yaratacaktır.  Ayrıca Erdoğan’ın AB’ye üyelik süreci ile ilgili yeni adımlar atmak istediğine dair açıklamaları da göz önünde bulundurulduğunda bu sürece Yunanistan’ın olası bir destek ihtimali de doğmaktadır.