Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Kosova’nın AB Süreci

Kaynak: KOHA DITORE, 16 Ocak 2024

Avrupa Birliği'nin Kosova-Sırbistan diyaloğu temsilcisi Miroslav Lajçak, Pazartesi sabahı ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı James O'Brien ile yaptığı görüşme sonrasında, ABD'nin Kosova-Sırbistan diyaloğunun bir kez daha teyit edildiğini söyledi. ABD ve AB, Balkanların geleceği konusunda tamamen aynı çizgidedir açıklaması yapılmıştır.

Avrupa Birliği'nin Kosova-Sırbistan diyaloğu temsilcisi Miroslav Lajçak’in X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamaya göre; "Haftaya Davos'ta ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jim O'Brien'la görüşeceğim. Balkanlarla ilgili bu konuşmayı yılın başında yapmak önemli. Bölgenin vatandaşlarının yararına ilerlemesini görmek istiyoruz. Tamamen aynı fikirde olduğumuzu teyit etmek güzel" süreçle ilgili yeni adımlar atılacağı ön görülmektedir.

TÜRKSAM Haber Analizi

2008 yılında bağımsız olan Kosova’nın AB macerası en az bağımsızlık macerası kadar inişli çıkışlı ve uzun vadeli bir süreç olarak ortaya çıkmıştır. AB’nin Kosova’ya tam üyelik vermek için koyduğu koşulları sağlamak için uzun süredir uğraşmaktadır. Sürece göz atarak son gelişmeleri değerlendirmek mümkündür.

Kosova’nın AB ile bütünleşmesinin yolu 2008/213/AT sayılı Konsey Kararı ile açılmıştır. Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 2013-2014 yılları arasında müzakere edilmiş, 27 Ekim 2015 tarihinde imzalanmış ve 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Kosova ve AB arasındaki ilk kapsamlı anlaşmadır. Kosova’nın AB standartlarına ulaşması ve AB reformlarını uygulaması yolunda önemli bir adım olarak görülmektedir.

Söz konusu Anlaşma, Lizbon Antlaşması sonrası AB’nin tüzel kişiliğe sahip olmasının ardından imzaladığı ilk İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’dır. Bu nedenle anılan Anlaşmanın 28 üye ülke tarafından iç onay sürecine tabi tutulmasına gerek kalmamıştır. Bununla birlikte, bu durum Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan 5 üye ülkenin (GKRY, İspanya, Romanya, Slovakya ve Yunanistan) tutumlarına halel getirmemektedir.

Kosova - AB ilişkilerinin bütünleşme süreci açısından bir diğer önemli boyutu vize serbestisi sürecidir. 13 Eylül 2018 tarihinde Avrupa Parlamentosu, Kosova vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri ile ilgili karara onay vermiştir. Söz konusu kararın AB Konseyi tarafından onaylanması beklenmektedir.

Kosova, NATO üyesi değildir. Aralık 2018’de Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin kurulmasının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştır.

Avrupa Birliği'nin Kosova-Sırbistan diyaloğu temsilcisi Miroslav Lajçak’ın yukarıdaki açıklamaları tarihsel süreç içerisinde değerlendirilmeye başlandığında Kosova’nın bağımsızlığını kazandığı 2008 yılından bu yana sürdürdüğü AB Birliği’ne girme politikasının halen devam ettiği söylenebilir.