Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Çin ve Almanya Diplomatik İlişkilerinde 50. Yıl

Kaynak: BBC, 4 Kasım 2022

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Pekin’i ziyareti sırasında Almanya ile daha derin ekonomik iş birliği çağrısında bulundu.

Görüşmede Şi, Scholz'un göreve geldikten sonraki ilk Çin ziyaretinin, iki ülke arasında anlayış ve güveni geliştireceğini, farklı alanlarda iş birliğini derinleştireceğini ve karşılıklı bağların ilerletilmesi için önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı.

Bu yıl Çin-Almanya diplomatik ilişkilerinin 50. yıl dönümü olduğunu anımsatan Şi, aradan geçen 50 yılın, iki taraf arasında karşılıklı saygıyı ve farklılıkları koruyarak ortak zemin arayışını, birbirinden öğrenme ve etkileşimi, ortak faydaya dayalı iş birliğini sürdürdüğü müddetçe, ilişkilerin iyi yönde bir gelişme göstereceğini kaydetti.

Scholz'un Pekin'e düzenlediği bir günlük resmi ziyaret, Almanya Başbakanının Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana Çin'i ziyaret eden ilk G7 lideri olması açısından önem taşımaktadır.

TÜRKSAM Haber Analiz

Çin ve Almanya ilişkileri, gündemde politik konulardan ziyade ekonomik ilişkiler ile öne çıkmaktadır. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre; Çin, 695,5 milyar Euro ile Avrupa Birliği'nin (AB) 2021 yılında en büyük ticaret ortağı haline gelmiştir. Almanya’nın ise halihazırda altı yıldır en büyük ticaret partneridir.

Çin-Almanya ekonomik ilişkileri, aralarındaki siyasi ilişkilerin çoğunlukla belirleyicisi olmuştur. Merkel döneminde ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı bağımlılığın istikrarlı bir şekilde sürdürüldüğü görülmüştür.

Almanya’da kurulan yeni hükümet ise, Çin ile ilişkilerin “ortaklık ve rekabet” kapsamında yürütüleceğini belirtmiştir. Koalisyon metninde ayrıca Uygur meselesi ve Hong Kong ile ilgili konuda müdahaleci bir tavır sergileneceğine dair önemli maddeler de yer almaktadır. Scholz, Çin’e dair politikalarının değişeceği işaretini vermişken, gerçekleştirdiği ziyaret ile tam tersi bir tavır sergilemiştir.

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığından dolayı, Rusya’nın vanaları kapatmasıyla bir krizin içine düşen Almanya’da, bir süredir dış bağımlılıkların ülkeye kötü yönde etkisi konuşulmaktadır. Bu kapsamda, Almanya’nın Çin’e olan ekonomik bağımlılığını azaltmanın zaruri olduğu tartışılırken, ziyaretten bir hafta önce hükümetin, Hamburg Limanı’nın yüzde 24.9’unu Çin devlet tekeli Cosco’ya satmayı kabul etmesi de ayrıca eleştirilerin odak noktası olmuştur.

Sonuç olarak; daha farklı bir politika izleyeceğinin işaretini veren yeni hükümet, Pekin’e gerçekleştirdiği bugünkü ziyaret ile bunun pek mümkün olmadığının altını çizmiştir.