Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Temas Grubu Toplantısına Katıldı
Kaynak: AA, 13 Eylül 2024
Haber
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi'nin oluşturduğu Temas Grubu'nun İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen geniş katılımlı toplantısına iştirak etti.
TÜRKSAM Analiz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi (İİT-AL) Temas Grubu’nun Madrid’de düzenlenen geniş katılımlı toplantısına katıldı. Önceki Madrid toplantısına kıyasla daha geniş bir katılımla gerçekleştirilen bu etkinlikte, İİT-AL Temas Grubu Dışişleri Bakanlarının yanı sıra, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon, Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Nijerya ve İrlanda’dan temsilciler de yer aldı. "İki Devletli Çözümün Uygulanması İçin" başlıklı toplantıda, Filistin ve İsrail arasındaki iki devletin tanındığı çözümü etkin kılacak adımlar ele alındı. İspanya devlet radyosu RNE’ye konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "Kısa vadede Filistin'de ateşkesi garanti edecek bir işaret görmüyoruz, ancak Filistin ve İsrail'in barış ve güvenlik içinde, iki devletli çözümle bir arada yaşamalarını sağlama çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
AB'nin de iki devletli çözümü savunmasına rağmen herhangi bir adım atmamasıyla ilgili soruya, "AB adına konuşamam. İspanya zaten ikili ilişkilerde yaptırım uyguluyor. Ayrıca İrlanda ile birlikte AB'ye gönderdiğimiz ve İsrail'e karşı yaptırım talep ettiğimiz mektup var. Gerekli önlemlerin alınması için AB içinde tartışmaya devam ediyoruz. İsrail'in uyguladığı şiddet kabul edilemez." cevabını verdi. Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili ise, "Elbette ki bu olayı reddediyoruz ve sivillerin öldürülmesine karşı tüm önlemlerin harekete geçirilmesini istiyoruz." dedi.
Bölgesel sahiplenme anlayışıyla hareket eden Temas Grubu, İsrail-Filistin ihtilafının çözümünde önemli rol oynamayı hedefliyor ve Gazze'deki savaşın durdurulması ile iki devletli çözüme ulaşılması için çalışmalarını sürdürüyor. İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı çıkan ülkeler, 7 Ekim olaylarına neden olan İsrail’in on yıllardır devam eden işgal politikalarının engellenmesinin tek yolunun iki devletli çözümden geçtiğine inanıyor.
İspanya'nın İslam ülkeleriyle tarihi bağları ve 1991 Madrid Konferansı’na ev sahipliği yaparak iki devletli çözüm sürecinde oynadığı kritik rol, bu toplantının önemini artırıyor. Ayrıca, 13 Eylül, Filistin ve İsrail arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Barış Anlaşması’nın yıl dönümü olması açısından da bu toplantıya ayrı bir anlam katıyor. Bu gibi toplantılar savaşların uzamaması ve çözüm bulunması adına önemlidir. Uluslararası alanda ne kadar yankı bulursa çözüme giden yolda ilerleme sağlanabilir.