Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Fransa-İtalya Hattında Kriz Yaratan Gemi Fransız Limanında

Kaynak: AA, 11 Kasım 2022

Fransa ile İtalya arasında krize yol açan ve haftalardır içindeki 234 göçmenle kabul edilmeyi bekleyen "Ocean Viking" adlı yardım gemisi Fransa'da karaya yanaştı.

Le Figaro'nun haberine göre, sivil toplum kuruluşu Sos, Akdeniz tarafından işletilen göçmen gemisi Ocean Viking, dün 4 kişilik tahliyeden sonra içindeki 230 göçmenle yerel saatle 08.30'da Toulon Askeri Limanı'na demir attı.

Fransız makamları, iltica hakkı olan göçmenlerin 3'te 2'sini; aralarında Almanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Hırvatistan ve Norveç'in de bulunduğu 9 Avrupa ülkesi arasında paylaştıracak, iltica hakkına sahip olmayanları ise ülkelerine gönderecek.

Göçmen karşıtlığıyla bilinen Fransız aşırı sağı, hükümeti kararı nedeniyle eleştirirken sol muhalefet ise göçmenlerin kabulünü olumlu karşıladı.

Paris Roma'yı insani davranmamakla suçladı, ilişkiler gerildi.

İtalya'da bir limana sığınmak için haftalarca onay bekleyen Ocean Viking, başbakanlık görevine yeni gelen Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti tarafından reddedilince Fransa yönetimi, Bakanlar Kurulu kararıyla özel bir statü çıkararak gemiyi kabul edeceklerini açıklamıştı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İtalyan makamlarını insanca davranmamakla suçlayarak Paris'in "kabul vererek" Roma'dan daha insancıl davrandığını söylemişti.

Darmanin, geminin ilk olarak Akdeniz üzerinden İtalya karasularına girmesi nedeniyle bu ülkenin göçmenleri kabul etmesi gerektiğinin altını çizmiş, Fransa ve Almanya dahil diğer Avrupa ülkelerinin göçmenlerin bir kısmını İtalya'dan almayı Roma makamlarına ilettiklerini ancak ret cevabı aldıklarını aktarmıştı.

TÜRKSAM Haber Analiz

Akdeniz’de artan düzensiz göçmen sorunu ve özellikle Afrika’dan gelen mültecilerin ilk durağı İtalya’da yükselen sağ ideoloji bölgede gerilimin yükselmesine sebep olmuştur. Son zamanlarda İtalya, Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşlarına ait STK gemilerinin güvenli liman taleplerini reddetmesi ya da göçmenleri gemilerden seçerek almasına dair gündem olduğu haberlerle ön plana çıkmaktadır.

Uzun zamandır mülteci kapısı haline gelen İtalya’nın yükselen sağ görüşünün temsilcisi olan Başbakan Meloni hükümetinin, mültecilerin kabul edilmemesi konusunda netleşen ve tavizsiz eğilimindeki politikaları, daha önce de Almanya tarafından eleştirilmişti. İtalya, ülke içindeki mültecilerin yoğunluğu sebebiyle demografik ve iktisadi açıdan sorun yaşamaktadır. Bu nedenle, İtalya İçişleri Bakanı tarafından "artık yük" olarak tanımlanan mülteciler, günlerce İtalya karasına inmek için denizlerde bekletilmektedir.

İtalya’nın mültecileri taşıyan gemilere güvenli liman vermemesi, çeşitli sivil toplum kuruluşları birlikte Almanya ardından da Fransa tepki göstermiştir. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin İtalya’nın göçmenler konusundaki bu politikalarına yönelik AB komisyonu ve Almanya ile toplantı gerçekleştireceğini ifade etmiştir.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Fransa’dan gelen açıklamalara tepki göstererek AB ülkelerinin İtalya’dan alması gereken 8 bin göçmenden sadece 117’sini aldıklarını iddia etmiştir. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi Fransa’yı hedef alan açıklamalarda bulunmuş, İtalya’nın bu yıl 90 bin düzensiz göçmeni ülkesine aldığını, Fransa’nın ise 234 göçmeni kabul ettiğini belirtmiştir.

Fransa ve Almanya’nın göçmenler konusunda İtalya’ya yönelik baskılarını, İtalya hükümetinin kabul etmesi mümkün gözükmemektedir. İtalya’da her geçen gün artan göçmen nüfusu, ülke içerisindeki muhtelif suçlarla ilişkilendirilmesi, parlamentodaki sol partilere rağmen, mülteci karşıtlığı gittikçe artmaktadır.

Avrupa’nın diğer ülkelerine geçme hayaliyle İtalya’ya gelen göçmenler, İtalya’nın sınır komşuları tarafından sıkıca denetlenmektedir.  Bu sebeple İtalya’dan diğer Avrupa ülkelerine geçmek isteyen göçmenlerin, başta Fransa olmak üzere diğer ülkelere geçişi oldukça zordur. Sonuç olarak, İtalya’nın Fransa ve diğer ülkelerin eleştirileri karşısında göçmenler için aldığı kararları ve politikaları esnetme ihtimali çok mümkün gözükmemektedir.