Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
İnsan Hakları İzleme Örgütü Katar’da Göçmen İşçilerin Yaşadığı Suistimaller İçin Tazminat Çağrısı Yaptı

Kaynak: allAfrica, 17 Kasım 2022

İnsan Hakları İzleme Örgütü 17 Kasım Perşembe günü yaptığı açıklamada, göçmen işçiler ve ailelerinin FIFA ve Katar yetkililerinden, işçilerin 2022 FIFA Erkekler Dünya Kupası'na hazırlanırken maruz kaldıkları açıklanamayan ölümler de dahil olmak üzere suistimaller için tazminat talep ettiğini söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 20 Kasım 2022'de başlayacak turnuva öncesinde Nepal'den işçiler, aileleri ve futbol taraftarlarının konuştuğu beş dakikalık bir video yayınladı.

Daha önceki turnuvalardan farklı olarak, futbolun büyük beğeni topladığı Nepal ve menşei ülkelerdeki 2022 Dünya Kupası’nı çevreleyen duygular, maç izleme sevincinin ötesine geçiyor. Videoda görülen Nepalliler ve 12 yıllık Dünya Kupası hazırlıkları sırasında diğer ülkelerden işçi gönderenlerin gerçekleri, yaptıkları fedakarlıklarla iç içe geçmiş durumda. Bu insanlar, eğitimlerini desteklemek için para kazanmak zorunda olan ve çocuklarını yıllarca göremeyen ebeveynleri, Katar'ın aşırı sıcağında uzun saatler boyunca fiziksel güçleri ile çalışmaya katlanan işçileri ve açıklanamayan nedenlerle ölen işçilerin ailelerini içeriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli araştırmacısı Rothna Begum "Göçmen işçiler, 2022 Dünya Kupası'nı mümkün kılmak için vazgeçilmezdi ancak yalnızca kişisel fedakarlıklar yapmakla kalmayan, aynı zamanda yaygın maaş hırsızlığı, yaralanmalar ve binlerce açıklanamayan ölümle karşı karşıya kalan birçok göçmen işçi ve aileleri için büyük kayıplara neden oldu." dedi.

TÜRKSAM Haber Analiz

Göçmenlerin ucuz iş gücü olarak görülerek, yetersiz maaşla ve güvenliksiz ortamlarda çalıştırılmalarının son örneği 2022 Dünya Kupası öncesi Katar’da yaşanmıştır. Son verilere göre stadyum inşaatlarında 6 bini aşkın işçinin hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştır. İnşaatların başlangıcından bu tarafa insanlık dışı koşullarda çalıştırılan işçiler, para kazanmak umuduyla gittikleri Katar’dan dönememişlerdir. Üstelik modern kölelik denilebilecek bir sistemin içerisinde kaybolan göçmen işçilerin aileleri, hala yakınlarının ölümlerine net bir açıklama ya da bir tazminat alamamışlardır.

Sevdiklerinin ölümü konusunda karanlıkta bırakılan birçok işçi ailesi Katar’ın iş kanununda yer alan bir madde ile karşı karşıya bırakılmıştır. Buna göre bu ölümler yeterince soruşturulmadan "doğal nedenlere" atfedilmektedir. Ölümlerin işle ilgili olarak kabul edilmemesi tazminat da verilmemesi anlamına gelmektedir. Bu noktada, kölelik çok eskide kalmış gibi gözükse de aslında bu insanların yaşadıklarının modern bir kölelikten hiçbir farkı olmadığı çok açıktır. Göçmenlerin dünyanın her yerinde yaşadığı insanlık dışı muameleler, suistimaller her gün pek çok insanın ölümüne sebep olmaktadır. Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası da bu ölümlerin gölgesi altında kalmıştır. Üstelik turnuvanın başlamasına çok az bir zaman kala hala bu ölümlerin üstü örtülmeye çalışılmaktadır.