Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
İsrail-Lübnan Arasındaki Gerilim Tırmanıyor

Kaynak: TRT Haber,  20 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail'in Lübnan sınırındaki 25 bin kişilik nüfusa sahip Kiryat Shmona kasabasında yaşayanları tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı.

İsrail askerlerinin ve Lübnan'daki militanların karşılıklı ateş açtığı sınıra yakın kasabada yaşayanların devlet destekli misafirhanelere taşınacağı belirtildi.

Hamas'la çatışmaların başladığı günden beri Lübnan'daki Hizbullah ile İsrail ordusu arasında karşılıklı top ve füze atışları yapılıyor.

TÜRKSAM Haber Analiz

7 Ekim günü Hamas’ın İsrail’e saldırmasının ardından Hizbullah da İsrail’e karşı taciz atışlarına başladı. Hizbullah, ülkenin güney sınırı yakınında İsrail'e ait askeri mevzilere saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu. İsrail’de bu saldırılara cevap vererek sınırdaki köyleri tahliye etmeye başladı.

Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasında, Hamas’ın İsrail’e saldırmasının ardından artan gerilim 1980’li yıllara dayanmaktadır. İsrail’in Lübnan’ı işgal etmesinin ardından Lübnan’daki Şii inançlı grubun oluşturduğu Hizbullah, zaman içinde diğer ülkeler tarafından da desteklenerek askeri ve siyasi güce kavuşmuştur. Lübnan Temsilciler Meclisinde milletvekilleri bulunmaktadır. Hizbullah’ın Lübnan’da örgütlenmesinin bir amacı da İsrail’in Lübnan’daki varlığını yok etmektir. 2000 yılında İsrail’in Lübnan’dan çekilmesinin ardından da çatışmalar devam etmiştir. 2 tarafta yüzlerce askerini ve sivil vatandaşını bu çatışmalar esnasında kaybetmiştir. Hizbullah’ın bazı İsrail askerlerini öldürmesinin ve 2 askeri rehin almasının ardından 2006 yılında İsrail, Lübnan’a savaş ilan etmiştir. 34 gün süren bu savaş birçok kayıpla sonuçlanmıştır.

İsrail’in Lübnan sınırındaki çatışmalar Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla artış göstermektedir. Bu durumda İsrail için yeni cepheler açıldığı söylenebilir. İsrail ordusu Hizbullah'ın altyapısını hedef aldığını şu sözlerle açıklamaktadır: "Güçlerimiz, Hizbullah'a ait, içinde keşif ve uyarı sahalarının da bulunduğu bir dizi altyapıyı hedef aldı."

Lübnan hükümetinin bu konuda Hizbullah’a tam olarak destek vermediği de açıktır. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, "Hükümet, Lübnan'daki istikrarı korumak ve Gazze'deki savaşın etkilerinden uzak kalabilmek için sürekli bir şekilde içerden ve dışardan temas halinde. Lübnan'ın güneyinden cephe açma macerasının kimseye faydası yok. Çünkü Lübnanlıların bunu kaldıracak gücü yok." ifadelerini kullanmıştır.

Orta Doğu bu tip çatışmalara alışkın bir bölgedir ve her ne kadar Lübnan hükümeti çatışmanın devam etmesi taraftarı olmasa da Hizbullah ile İsrail’in arasındaki gerilimin devam edeceği açıktır. İsrail’i zayıflatmaya yönelik olan bu taciz ateşleri ABD’nin İsrail’i desteklemesi nedeniyle başarıya ulaşamayacak bir hedeftir.