Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Rusya -Ukrayna Savaşı Gölgesinde G20 Zirvesi

Rusya -Ukrayna Savaşı Gölgesinde G20 Zirvesi

Kaynak: AA, 10 Kasım 2022

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 15 Kasım 2022 tarihinde Endonezya'nın Bali şehrinde yapılacak olan G20 Zirvesi'ne katılmayacağı bildirilmiştir. G20 Zirvesi yetkililerinden Luhut Binsar Pandjaitan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un söz konusu zirvede Rus heyetine başkanlık edeceğini açıklamıştır. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve diğer dünya liderleri 15 Kasım 2022’de Bali'de başlayacak iki günlük zirveye katılacaktır.

Rusya'nın Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya başlattığı savaştan bu yana Biden ve Putin'in G20 Zirvesi vesilesiyle ilk kez yan yana geleceği tahmin edilmiştir. Ancak Rusya Devlet Başkanı'nın toplantıya katılmayacağının açıklanmasıyla ABD lideri Biden ve müttefikleri ile Putin arasındaki olası gerilimin önü kapanmıştır.

TÜRKSAM Haber Analiz

G20, gelişmiş ülkeler ile yükselen ekonomilerin sürekli krizlerle sarsılan dünya ekonomisinde istikrarı sağlamak ve uluslararası ticaret gibi konularda iş birliği oluşturmak için kurulmuş bir platformdur. G20 1999 yılında Asya’da yaşanan ekonomik krizden sonra bakanlıklar düzeyinde kurulmuştur. 2008 ise yılında yaşanan küresel krizin ardından liderler seviyesinde toplanmaya başlamıştır.  

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, G20 platformundaki ülkeler dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’ini, ticaretinin yüzde 75’ini ve nüfusunun 2/3’ünü temsil etmektedir. Üye ülkeler; Avrupa’da Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya Federasyonu; Amerika’da ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya; Asya-Pasifik’te Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avusturalya, Güney Afrika ve Orta Doğu’da Suudi Arabistan’dır. 

2022 yılında düzenlenecek olan G20 zirvesi, Rusya–Ukrayna Savaşı dolayısı ile uzun süre gündemde yer almıştır. 2022’nin Mart ayında Biden’ın, Rusya’nın G20’den çıkarılması gerektiğine dair açıklamalarıyla birlikte Putin ile Biden’ın savaş başlangıcından bu yana ilk defa yüz yüze gelecek olmaları tartışmaların ana konusu olmuştur.

20 Nisan 2022 tarihinde Washington’da düzenlenen ve maliye bakanlarının bir araya geldiği G20 Zirvesinde Rusya heyet temsilcisinin konuşma yaptığı sırada ABD, İngiltere ve Kanada heyetleri toplantı salonunu terk etmiştir. Yaşanan bu hadisenin ardından Rusya’nın G20 üyeliğinin sonlandırılmasına yönelik tartışmalar tekrar gündeme gelmiştir.

Benzer bir durum 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra da yaşanmış ve Rusya 2017 yılında G8’den (şimdiki G7) ayrılmıştır. Benzer bir durumun G20 için yaşanıp yaşanmayacağı ise şimdilik belirsizliğini korumaktadır. Ancak G7 ülkeleri, Japonya hariç olmak üzere Batılı ülkelerden oluşurken, G20 ülkeleri arasında Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında Batılı ülkelerden daha farklı bir yaklaşım sergileyen Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler bulunmaktadır. Özellikle Çin, Biden’ın Moskova yönetimine yönelik açıklamalarından sonra Rusya’nın önemli bir G20 ülkesi olduğunu beyan etmiştir. 

Bu sebeple, 20 Nisan 2022 tarihinde Washington’da düzenlenen, maliye bakanlarının katılım sağladığı G20 Zirvesinde yaşananlara dayanarak; Putin’in zirveye katılmayacağı yönündeki açıklamaları G20’den çıkmasının bir işareti olarak değil, ülkesini küresel alanda benzer duruma düşürmemek için alınmış bir karar olarak değerlendirilmektedir.