Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Yemen'de

Kaynak: AA, 01 Aralık 2022

Husiler, kontrolleri altındaki bölgelerde aylardır maaşlarını alamayan çalışanların ücretlerini ödemek için petrol gelirlerinin paylaşılması konusunda hükümete baskı yapıyor.

Yemen'de altı ay süren ateşkesin ekim ayında sona ermesinden bu yana Husiler, sınırlı petrol gelirlerini paylaşmaya zorlamak için hükümete karşı bir "petrol savaşı" yürütüyor.

İran destekli Husiler, ham petrol ihraç etmek veya taşıdığı petrol türevlerini boşaltmak isteyen gemilerin yanaşmasını önlemek amacıyla son zamanlarda Hadramevt vilayetindeki Dabbe Limanı ile Şebve ilindeki Kuna Liman'ına insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenliyor.

TÜRKSAM Haber Analiz

İran’daki iç savaşın kökenlerine indiğimizde, Yemen’de İran tarafından desteklenen Şii Husi hareketinin 2014 yılında ayaklanma başlattığı görülmektedir. Husiler ülkenin büyük bir kısmını ele geçirmiş, 2014 yılının sonunda Yemen’in başkenti Sana’ya kadar ulaşmıştır. Husiler Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’yi görevden aldıklarını ve parlamentoyu feshettiklerini ilan etmiştir. Bu süreçte Suudi Arabistan Hadi Hükümeti’ni desteklediğini açıkça ilan etmiş, İran ise örtülü olarak Husiler’i desteklemiştir. Bu süreç günümüze kadar çeşitli açmazlar doğurmuş, Yemen iç savaş sebebiyle daha da yıpranmıştır.

Yemen’deki petrol sahalarının ve limanların birçoğu İran destekli Husiler’in kontrolünde bulunmamaktadır. Bu nedenle güney limanları ve petrol tankerlerinin bulunduğu noktalar Husiler’in hedef noktasında yer almaktadır. İç savaş sebebiyle 2014’ten bu yana Yemen’de savaş öncesine nazaran az miktarda üretim sağlamasına sebep olmaktadır.

Birleşmiş Milletlerin arabuluculuğu ile 2 Nisan 2022 tarihinde ateşkes ilan edilmiş, söz konusu ateşkes ile barış ve huzur ortamı tesis edileceği düşünülmüştür. 2 Haziran ve 2 Ağustos tarihlerinde ateşkes anlaşması yenilenmiş olsa da 2 Ekim’den itibaren ise sona ermiştir. Husiler, Yemen’deki birçok hususta paydaş olmak istemekle birlikte petrol gelirlerini de odak noktasına almıştır. Dünyada son yıllarda petrol üretiminde genel olarak gerileme yaşanırken, Yemen 2021 yılında, 2020 yılına nazaran gelirlerinde artış görülmüştür. Husiler’in kontrolü altındaki bölgelerde iktisadi giderlerini karşılamak amacıyla Yemen’in petrol gelirlerinden pay talep etmiştir. İstediği payı alabilmek amacıyla da petrol üretim ve sevkiyatında kullanılan stratejik noktaları hedef alarak hükümeti mali olarak zayıflatma stratejisini ortaya koymuştur. Husuler’in amacı Yemen hükümetinin kendisine pay vermeye zorlamak olmuştur. 2014 yılından günümüze dek Husiler’in savaş sahasındaki performansı ve direnci göz önünde bulundurulduğunda, Yemen’deki petrol gelirlerinde pay sahibi olmadan saldırıları kesmeyeceği ön görülmektedir.