Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
BM: Sudan’da Dünyanın En Büyük Göç Krizi Yaşanıyor

Kaynak: AA, 08 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sudan Temsilcisi Mohammad Taufiq Mashal, çatışmaların yaşandığı Sudan'ın dünyanın en büyük yerinden edilme kriziyle karşı karşıya bulunduğunu ve yaklaşık 6,8 milyon kişinin yerinden olduğunu bildirdi.

"Güvensizlik ve bürokratik engeller, Sudan'ın birçok yerinde insani erişimi ve malzemelerin ulaştırılmasını kısıtlamaya devam ediyor. Darfur'daki durum özellikle endişe verici. DSÖ, bu ihtiyaçlar ve zorluklar karşısında Sudanlı sağlık yetkilileri ve sağlık ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam ediyor. Sudan'daki insani kriz, devam eden çatışmalar, kitlesel yerinden edilmeler ve salgın hastalıklar nedeniyle daha da kötüye gidiyor."

TÜRKSAM Haber Analiz

Sudan'da 15 Nisan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan çatışmalar 8 aydır sürmektedir. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle HDK'yi feshetme kararı almıştı. O günlerden beri süregelen savaş başkent Hartum'dan ülkenin çeşitli eyaletlerine yayılmış ve tüm Sudan halkını etkileyecek duruma gelmiştir. Savaşın başladığı günden bu yana 12 bin 260 kişi hayatını kaybetmiş, 33 binden fazla kişi yaralanmıştır.

Birleşmiş Milletlerin yaptığı açıklamada Sudan’ın dünyanın en büyük yerinden etme krizini yaşadığı ve 3 milyon çocuk güvenlik, gıda, sağlık hizmeti ve barınak arayışı içinde olduğunu ve yardıma muhtaç duruma geldiği belirtmiştir. Sudan içinde bulunduğu krizi yönetebilecek ekonomik, askeri ve politik istikrara sahip değildir. Bu nedenle uzun süredir süregelen bu savaşın etkileri de uzun zaman ülkede etkisini gösterecektir.

Savaştan kaynaklı 1,8 milyon kişinin göç edebileceği belirtilmektedir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), hükümetlere Sudan’da iç savaştan kaçanlara kapılarını kapatmamaları çağrısında bulunsa da günümüzde dünyanın birçok yerinde mültecilere olumlu yaklaşılmamaktadır. Göçten nasibini elbette Sudan’ın komşu ülkeleri almıştır. Uluslararası Göç Örgütü; Mısır, Çad, Güney Sudan, Orta Afrika, Etiyopya ve Libya’ya 1 milyondan fazla Sudanlının göç ettiğini açıklamıştır. Savaşlarda öncelikle komşu ülkeler büyük bir göç yükü ile karşılaşmaktadır.

BM, 25 milyon Sudanlının insani yardıma muhtaç hale geldiğini belirtmektedir. Neredeyse nüfusun yarısına denk gelen bu rakam ülkede yaşanan krizi gözler önüne sermektedir. Uluslararası müzakere girişimlerinin de başarısız olması nedeniyle yaşanan bu iç savaşın daha büyük krizlere yol açacağı görülmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan ekonomik krizler, savaşlar nedeniyle insanlar başta komşu ülkeler olmak üzere, daha iyi yaşam şartları olan ülkelere yönelmektedir. Ancak bu geçici bir çözümdür. Öncelikli olan çatışma içerisindeki ülkelerde barışı tesis edebilmek, sivillerin zarar görmesini engellemek ve yeterli yardımı sağlayabilmek olmalıdır. Bu şekilde kalıcı barış tesis edilebilir.