Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Röportaj: Türkiye-Gürcistan İlişkileri ve İşbirlikleri

Merhaba, Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi olarak, Gürcistan Ankara Büyükelçisi Sn. George Janjgava ile ‘Türkiye-Gürcistan İlişkileri ve İşbirlikleri' üzerine bir röportaj gerçekleştireceğiz. Sözü kendisine bırakıyorum.

Soru 1: Türkiye ve Gürcistan arasındaki tarihi ve kültürel bağlar göz önünde bulundurulduğunda tarihten günümüze Türkiye-Gürcistan ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bildiğiniz gibi, Türkiye Gürcistan için iyi bir komşu ve dost bir ülke, aynı zaman da stratejik ortaktır.  İki ülke arasındaki ilişkiler, ortak gayretlerle daha da pekiştirilerek birçok alanda başarılı bir şekilde gelişmeye devam etmekte. 2021 yılında, Gürcistan’ın ilk Ankara Sefareti’nin açılışının 100. yıl dönümü kutlandı. 2022’de ise iki ülke arasında diplomatik ilişkilerinin yeniden tesisinin 30. yıl dönümü kutlandı. Bu önemli iki tarih vesilesiyle, Büyükelçiliğimizin inisiyatifiyle, özel zarf pulu ve hatıra madalyonu basıldı.

Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki özellikle siyasi ilişkilerimiz ikili düzeyde fevkalade seyrediyor. Bunun yanı sıra ekonomi, siyasi, kültür, eğitim ve diğer alanlardaki iş birliğimiz ve insani dayanışmamız aksamadan sürüyor.

Ülkemizin stratejik ortağı olan Türkiye, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin güçlü bir destekçisidir. Aynı zamanda Türkiye, Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik hedeflerini de desteklemekte olup uluslararası platformlarda da bu kararlı tutumunu her daim dile getirmektedir.

Soru 2: Türkiye-Gürcistan arasındaki ticaret hacmi ve ekonomik iş birliklerinin gelecekteki potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ile birlikte, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK), Bakü-Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı (PTC), Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı gibi bölgesel ve küresel enerji ve ulaşım projelerinde etkili iş birliği sergiliyor. Bugünkü söyleşimizde özellikle ülkelerimiz arasındaki ekonomi ve ticari ilişkilerden söz edip Gürcistan ve Türkiye için önemli istatistik bilgilerini paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi, yıllardır, Türkiye, Gürcistan'ın en büyük ticari ortağı konumundadır. İki ülke arasında bulunan serbest ticaret anlaşması da ticari ilişkilerimizin daha da gelişmesine vesile oluyor. Hatta, 2021 yılında, Türk menşeli ham madde ile Gürcistan'da üretilen ürünlerin AB pazarlarına satılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Gürcistan’ın Avrupa Birliği Adaylık statüsünü kazanmasıyla birlikte, ticari ilişkilerimizi daha da ileri bir seviyeye taşıyacağımızı temenni ediyorum.

Daha önce, Gürcistan Başbakanı’nın Türkiye’ye resmi ziyareti çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Saygıdeğer Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı temaslar esnasında, dış ticaret hacminin 3 milyar dolara çıkartılacağı hedefi konulmuştu. Geçen sene iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 6 artarak yeni rekora 3 milyar dolara ulaştı bile. Bu rakam Gürcistan’ın tüm yıllık ticari hacminin 22 milyar dolarının yüzde 13,5’ini oluşturuyor. 

Bu sene Şubat ayında Gürcistan Dışişleri Bakanı Sn. İlia Darchiashvili’nin Türkiye’ye resmi ziyaret çerçevesinde mevkidaşı Sn. Hakan Fidan ile yaptığı temaslar sonucu, dış ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştırılacağı konusunda temenniler dile getirildi.

Geçtiğimiz sene, turizm alanında da rekor kırdık. 2023 yılında, önceki seneye göre Gürcistan’a gelen ziyaretçi sayısı yüzde 50 arttı. Sadece Türkiye’den gelen kişi sayısı 1.400.000 kişiye ulaştı. Bu da toplam verinin yüzde 20’sini oluşturuyor.

Bir yıl içerisinde Gürcistan’a toplam ziyaretçi sayısı 7 milyon kişi olup turizmden elde edilen gelirimiz 4,5 milyar doları aştı. Ayrıca, geçen sene Gürcistan-Türkiye arasındaki uçak sefer sayısı da artarak rekora ulaştı. Ankara, İstanbul ve Antalya’dan Gürcistan’ın Tiflis, Kutaisi ve Batum şehirlerine Türk Hava Yolları, Pegasus ve Anadolu Jet tarafından haftalık 72 sefer yapıldı. Bu sene, Türk Hava yolları sadece Tiflis’e haftalık uçak sefer sayısını 32’ye çıkartacak.

Sarp Sınır Kapısı’ndan geçişlerde de rekorumuz var. Geçen yıl içerisinde Sarp kara gümrüğünden 6,3 milyon yolcu geçiş yaptı. Küresel ekonomik dinamikler ışığında, sürdürülebilir ekonomik büyüme için yatırım ortamının iyileştirilmesi elbette ki hayati bir öneme sahiptir.  Gürcistan hükümeti şeffaf, öngörülebilir, elverişli ve istikrarlı bir yatırım ortamı oluşturmaya özel gayret gösteriyor. Bu bağlamda, Gürcistan’daki Türk yatırımların 200 milyon dolara ulaşmış olup ülkemizde faaliyet gösteren Türk şirket sayısı 2500 olmuştur.

Gürcistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin her yönde başarıyla gelişmesi bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bundan sonraki dönemlerde de ortak çabalarla siyasi ve ticari ilişkilerimiz başta olmak üzere, her alandaki iş birliğimizi daha da güçlendirmeye devam etmek konusunda kararlıyız.  Ülkeler arası potansiyelini tam kapsamlı şekilde kullanılabilmesi yönünde ilgili kurumlarımız arasındaki gerekli çalışmalar yoğun olarak devam edecektir.