Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Türkiye Sınırına Yunan Tacizleri ve Alman Başbakanın Bölge Hakkında Tutumu

Alman Başbakan Scholz 27 Ekim 2022 tarihinde Yunanistan’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Türkiye ile de ilgili açıklamalar geldi. Bu açıklamalar Türkiye’nin rahatsız olacağı türdendi. Almanya aynı zamanda ziyaret öncesi Yunanistan’ın Türkiye sınırına tank konuşlandırdı. Bunun da yanında; Dedeağaç gibi, Türkiye’nin Trakya sınırına oldukça yakın bir yere ABD tarafından da silah yığılmıştı.

Miçotakis, Alman başbakan ile yaptığı görüşmede Türkiye ile yüksek tansiyona atıfta bulunarak şu açıklamalarda bulundu; 

“Avrupa'da başka gerilim kaynaklarına yer yok. Yunan Adaları kimseyi tehdit etmiyor. Herkes biliyor, Yunan Adaları kimseyi tehdit etmiyor. Uluslararası sözleşmeler keyfi yorumlarla, tarih hayallerle veya coğrafya düzmece haritalarla değişmez.”

Scholz ise Yunanistan ve Türkiye gerginliğinin diyalog yoluyla çözülebileceğini dile getirdi ve ekledi;

“Örneğin; Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri yalnızca iki ülke için hayati önemde değil, aynı zamanda tüm Avrupa ve Atlantik ötesi ilişkiler için de önemli. … Bir NATO ülkesinin diğer bir müttefikin egemenliğini sorgulaması kabul edilebilir bir şey değildir.” İki ülkenin bir araya gelip sorunlarını çözmesi hepimizin çıkarına olacaktır dedi. Ayrıca Scholz iki ülke arasında arabuluculuk yapabileceklerini de ekledi. 

Yunanistan iki devlet arasındaki gerginliğin sebebini Türkiye olarak göstermek istemektedir. Batı medyasını etkilemede kısmen başarılı da olmuştur. Ancak Batılı ülkelerin bölgede sorun istememesi ve Türkiye’nin İsrail ile olan ilişkilerinin yeniden rayına oturması, Yunanistan’ın hanesine bir eksi yazdı. Yunanistan’ın; Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki sınırlarını sürekli ihlal etmesi, ABD ve Almanya’nın Yunanistan’a yüksek miktarda askeri teçhizat desteği, Yunanistan’ın bu teçhizatları Türkiye sınırına konuşlandırması, Türkiye’yi yüksek derecede rahatsız eder duruma getirmiştir. Türkiye daha bir ay önce Midilli ve Sakız Adası’na ABD menşeili zırhlı araçların aktarılmasına; Yunanistan ve ABD’ye NOTA vererek tepkisini ortaya koymuştu. Tüm bunlara karşı Alman Başbakan Scholz iki ülke arasında arabuluculuk yapabileceklerini söylerken sınır ihlallerini hat safhaya ulaştıran Yunanistan’ı eleştirmek yerine hem tank göndermiş hem de Türkiye’yi Yunanistan’ı kışkırtmakla suçlamıştır. Bu açıdan da Almanya’nın Türkiye için samimi bir dengede duracağı tartışmalı olarak görülmüştür. Rusya Ukrayna Savaşı’ndan dolayı bölgede gerginlik istemeyen Batı, aksi hareketlerle Türkiye’yi rahatsız edecek boyutta sınıra silah ve tank desteğinde bulunmuştur. 

Türkiye’nin, Yunanistan konusunda sert açıklamalar yapmaktan kaçınması bunun yerine ihlal durumlarında doğru eylemsel karışıkları vermesi gerekir. Bunları yaparken ise atacağı her adımda uluslararası hukuku temel alması ve bunu tüm dünyaya göstererek yapması gerekir. Türkiye’nin son zamanlarda komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesi bu anlamda olumlu bir tablo çizmektedir.